Upodobania i niechęci wrodzone

Cukier w mleku matki drażni kubki smakowe w ustach niemowlęcia nieco przedtem, zanim mleko dojdzie do żołądka i zacznie redukować głód, toteż twierdzenie, że nasze upodobanie do słodyczy jest nabyte drogą warunkowania, na pozór wydaje się słuszne: mimo to jednak nie da się go utrzymać. Czyż niemowlę, gdyby dodawać mu do mleka trochę chininy, nauczyłoby się tak samo łatwo lubić smak gorzki? Zresztą można wykazać, że takie zwierzęta, jak koń, pies, szczur, niedźwiedź, skunks, szop, pająk, ślimak oraz wiele gatunków owadów chętnie pije czysty is – T. ir. roztwór sacharozy. „Nie znam żadnego zwierzęcia, które by nie wypiło roztworu sacharozy” (Frings, 1947).

W badaniach nad wpływem przynęt bardzo użyteczna jest sacharyna – z tego samego powodu, dla którego używają jej niekiedy ludzie, mianowicie ponieważ jest słodka, a nie ma przy tym wartości odżywczych. Poprzednio wspomnieliśmy już (str. 206), że szczury wolą wodę osłodzoną sacharyną od zwykłej. Nie jest więc specjalnie dziwne, że w jednoelementowym labiryncie T uczą się one wybierać tę skrzynkę, w której znajduje się woda osłodzona sacharyną, a omijać drugą, zawierającą wodę zwykłą. Preferencja ta nie wygasa nawet po wielu dniach i pc wypiciu dużej ilości osłodzonej wody. We wszystkich tych próbach substancja słodka działała jako przynęta pierwotna, chociaż w przypadku sacharyny nie redukowała żadnej potrzeby organicznej (Sheffield i Roby, 1950: patrz także Carper 1953).

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>